ESPA
Παρατήρηση πουλιών - Φωτοσαφάρι - Agios Germanos
 
Instagram
 
Agios Germanos, Prespa
16°
26°
ΣΑ
28°
ΚΥ
27°
ΔΕ
26°
ΤΡ
29°
ΤΕ
Weather from OpenWeatherMap
 
ΜΗΤΕ 0519Κ050Α0038500
 
 

Παρατήρηση πουλιών – Φωτοσαφάρι

Το εθνικό πάρκο Πρεσπών πέρα από το πανέμορφο τοπίο και την μεγάλη αξία που έχει για τα θηλαστικά που ζουν εκεί, είναι και μια από τις σημαντικότερες περιοχές στην Ελλάδα και στην ΝΑ Ευρώπη από άποψη ορνιθολογικού ενδιαφέροντος.

Ο μεγάλος στάρ της περιοχής είναι σίγουρα ο Αργυροπελεκάνος (Dalmatian PelicanPelacanus crispus) που χάρη στα επιτυχημένα προγράμματα προστασίας έχει ανακάμψει και πλέον αναπαράγεται εκεί ένα σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Στην Πρέσπα έχει μικτή αποικία με τον Ροδοπελακάνο (Great White PelicanPelacanus onocrotalus).

Αξιοσημείωτη είναι και η μικρή αποικία Χηνοπρίστη (GoosanderMergus merganser) η νοτιότερη ευρωπαική για το είδος αυτό. Η Πρέσπα είναι και ένα από τα λίγα μέρη στην Ελλάδα όπου αναπαράγεται η  Σταχτόχηνα (Greylag Goose – Anser anser). H απειλούμενη Βαλτοπαπια (Ferruginous Duck – Aythya nyroca) αναπαράγεται και αυτή στις δύο λίμνες.

Πολλά είδη ερωδιών μπορεί να συναντήσει κανείς στην Πρέσπα, άλλα περαστικά στην μετανάστευση και άλλα αναπαραγόμενα . Σταχτοτσικνιάδες (Grey Heron – Ardea cinerea), Πορφυροτσικνιάδες (Purple Heron – Purple Heron), Λευκοτσικνιάδες (Little Egret – Egretta garzetta), Αργυροτσικνιάδες (Great White Egret – Casmerodius albus), Κρυπτοτσικνιάδες (Squacco Heron – Ardeolla ralloides), Μικροτσικνιάδες (Little Bittern -Ixobrychus minutus), Νυχτοκόρακες (Night Heron – Nycticorax nycticorax) αλλά ακόμη και Ηταυροι (Bittern – Botaurus stellaris) μαζί με Χαλκόκοτες (Glossy Ibis – Plegadis falcinellus) και Χουλιαρομύτες ( Eurasian Spoonbill- Platalea leucorodia) μπορούν να παρατηρηθούν εκεί. Οι Χαλκόκοτες μάλιστα αναπαράγονται και πάλι στην Πρέσπα.

Η Λαγγόνα (Pygmy cormorant – Phalacrocorax pygmeus) είναι ένα ακόμη σημαντικό και πολυάριθμο είδος.

 

Στους καλαμιώνες των λιμνών μπορεί να βρει κανείς τον υπέροχο Μουστακαλή (Bearded ReedlingPanurus biarmicus) αλλά και την δύσκολη Βαλτοποταμίδα (Marsh warbler – Acrocephalus palustris).

 

Περιφερειακά της λίμνης και στα χωριά και στις αγροτοδασικές εκτάσεις γύρω από αυτά, το ενδιαφέρον παραμένει πολύ υψηλό. Από την άνοιξη και μέχρι τέλη καλοκαιριού, Συκοφάγοι (Golden oriole – Oriolus oriolus) κρύβονται σε πυκνάδες συστάδες δέντρων ενώ οι Μελισσοφάγοι (Bee Eater – Merops apiaster) γίνονται πολύ πιό εύκολα αντιληπτοί με τα εξωτικά τους χρώματα και την χαρακτηριστική φωνή τους. Εδώ το πιό ιδιαίτερο είδος είναι ο Γερακοτσιροβάκος (Barred WarblerSylvia nisoria) σε ένα από τα λίγα σημεία που αναπαράγεται στην Ελλάδα. Στα ποταμάκια της περιοχής με μόνιμη ροή δεν λείπουν οι Νεροκότσυφες (DipperCinclus cinclus).

 

Είναι αυτονόητο ότι γύρω από την λίμνη και με τόση διαθέσιμη τροφή ζουν πολλά είδη αρπακτικών, που ποικίλουν ανάλογα με την εποχή. Τα πιό σημαντικά από αυτά είναι ο Πετρίτης (Peregrine Falcon – Falco peregrinus), o Φιδαετός (Short toed Eagle – Circaetus gallicus), το Σαίνι (Levant SparrowhawkAccipiter brevipes), και βέβαια μεταναστευτικοί Κίρκοι, όπως ο Λιβαδόκιρκος (Montagou Harrrier – Circus pygargus).

 

Ανεβαίνοντας ψηλότερα στα βουνά περιφερειακά της λεκάνης των λιμνών, στον πάνω από 2000 μέτρα Βαρνούντα και στην Σφήκα (Τρικλάριο), βρίσκουμε και άλλα πολύ ενδιαφέροντα είδη, δασικά αλλά και των αλπικών εκτάσεων. Αρχικά στα χαμηλά υψόμετρα με μικτά δάση, αξιόλογη είναι η παρουσία του Βουνοφυλλοσκόπου (Eastern Bonellis WarblerPhylloscopus orientalis) και του Δρυομυγοχάφτη (Ficedula semitorquata). Πιό ψηλά στα δάση κωνοφώρων, οι δρυοκολάπτες είναι παρόντες, μεταξύ των οποίων ο Μαύρος (Black Woodpecker – Dryocopus martius) και ο πιό δύσκολος Λευκονώτης (White Backed WoodpeckerDendrocopos leucotos). Σημαντικά δασικά είδη στρουθιόμορφων είναι η Βουνοπαπαδίτσα (Willow tit – Poecile montanus) και ο Βουνοδενδροβάτης (Certhia familiaris – Treecreeper). Πάνω από το δασοόριο, οι Πυρροκότσυφες (Rock Thrush – Monticola saxatilis), το Χρυσοτσίχλονο (Yellowhammer – Emberiza citrinella) και το Βλαχοτσίχλονο (Emberiza hortulana) είναι πιθανότατες παρατηρήσεις.  Στο δάσος και πάνω από το δασοόριο, με λίγη τύχη μπορεί κάποιος να παρατηρήσει, Σφηκιάρηδες (Honey Buzzard – Pernis apivorus), Διπλοσάινα (Goshawk – Accipiter gentilis) αλλά και τον περίφημο Χρυσαετό (Golden Eagle – Aquila chrysaetos).

 

Για αυτούς που αρέσκονται στην ενδελεχή εξερεύνηση, η πιθανή παρουσία Δασόκοτας (Hazel Grouse – Tetrastes Bonasia) είναι ένα ακόμη κίνητρο για να επισκεφτεί την Πρέσπα.

 
 

Share This

 

Copyright © 2023 Agios Germanos. All Rights Reserved

Hide